biberiyeli tavşan - sarımsaklı tavşan - tavşan yahnisi - güveşte tavşan - tavşan güveci
Kullanılacak malzeme
(4 kişi için)
1/2 tavşan,
50 gram margarin yağı,
2 baş iri soğan,
1 dal biberiye otu,
1 çorba kaşığı un,
1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz,
1 limon,
2 çorba kaşığı zeytinyağı,
yeteri kadar tuz ve karabiber.
Yapımı:
Tavşanın derisini yüzüp içini temizledikten ve bol akarsuda iyice
yıkadıktan sonra yarısını bu yemekte kullanmak üzere öbür yarısını bir
kenara koymalı. Eldeki yarım tavşanı parçalara bölmeli ve bunu bir
güvece koymalı. Margarin yağının yarısıyle zeytinyağının tamamını küçük
parçalara bölünmüş biberiye dalıyle birlikte güvece boşaltmalı ve kabı
kuvvetli bir ateşe oturtmalı.
Tahta bir kaşıkla karıştırarak tavşan parçalarının her yanını nar gibi
kızartmalı. Sonra tuzlayıp biberlemeli. Güvecin ağzını kapatmalı ve bunu
kızgın bir fırına sürüp orada bir saat kadar bırakmalı (Gerektikçe
sıcak su veya et suyu katmayı unutmamalı).
Beri yanda soğanı rendelemeli ve kalan margarin yağıyle birlikte bir
tavaya koyup pembeleşinceye kadar kavurmalı. Tavşan fırında bir saat
piştikten sonra güveci ateşe oturtmalı, tahta bir kaşıkla karıştırırken
unu azar azar döküp yedirmeli. Kavrulmuş soğanla yağını da kattıktan
sonra güveci bir ondakika daha fırında tutmalı.
Yemeği fırından çıkarınca güvecin kapağını açmalı, kıyılmış maydanozu
serpiştirmen ve sıcak sıcak sofraya götürüp servis yapmalı.