Soslu Bıldırcın - Ekmekli Bıldırcın - Domates Soslu Bıldırcın Nasıl Yapılır
Malzemeler:
12 adet bıldırcın
60 gram sadeyağı ya da margarin (3 çorba kaşığı)
SOSU:
40 gram tereyağı, ya da margarin (2 çorba kaşığı)
500 gram domates (3 büyük)
12 dilim ekmek
100 gram çiçekyağı (5 çorba kaşığı)
Tarifi:
1- Tüyleri çıkarılmış, 12 adet bıldırcının üstlerine ıslatılmış bir bez
ile hafifçe ovmak suretiyle bu hayvanların üstlerine yapışmış olan
bütün tüyleri temizlemeli, sonra bunların gerilerinin alt
kısımlarındaki boşluğu bir bıçakla delercesine keserek ve buradan
içlerine parmak sokmak suretiyle bıldırcınların biçimlerini bozmadan
içlerini temizlemeli ve bir tarafa bırakmalıdır.
2- Sonra, bir tencereye 2 silme çorba kaşığı tereyağı ya da, margarin,
kabukları ve çekirdekleri çıkarılmış ve gayet küçük parçalara kesilmiş 3
büyük domates ile 1 tatlı kaşığı da tuz koyarak, tencerenin kapağını
kapatmalı ve küçük ateşte pişmeye bırakmalıdır.
3- Domatesler pişmekte iken diğer taraftan da bi rtavaya 3 silme çorba
kaşığı sadeyağı ya da margarin koyarak, yağı kızdırmak, sonra
kızdırılmış bu yağa içlerini temizlemiş olduğumuz bıldırcınları atarak
bıldırcınları her bir tarafları nar gibi kızarmcaya kadar ikide bir
çevirmek suretiyle bunlangayet kuvvetli ateşte 5 dakika kadar kızartmalı
ve sonra kızartmış olduğumuz bu bıldırcınları tavadaki yağı ile
birlikte pişmekte olan domateslere katarak, tencerenin kapağını
kapatmalı ve bıldırcınları 30 dakika daha domateslerle pişirmelidir.
4- Bıldırcınlar pişince; tencereden çıkararak, bunları kabukları
çıkarılmış ve aşağı yukarı 4 santim en ve 6 santim boy ve yarım santim
inceliğinde dilimlere kesilmiş ve her iki tarafları da nar gibi oluncaya
kadar 5 silme çorba kaşığı çiçekyağı içinde kızartılmış 12 adet
kızartılmış ekmeklerin üstlerine oturtmalı ve bıldırcınların üstlerine
de tenceredeki salçasını dökmeli ve servis yapmalıdır.