mantarlı bıldırcın - bıldırcın dolması nasıl yapılır - av yemekleri tarifi - fırında bıldırcın
Malzemeler
8 bıldırcın (yaklaşık 1 kg)
175 g pirinç
2 1/2 su bardağı tuzsuz tavuk suyu
1/2 tatlı kaşığı tuz
30 g (2 çorba kaşığı)tuzsuz tereyağı
100 g mantar (yıkanıp, kurulandıktan sonra, ince doğranmış)
1 kereviz sapı (ince doğranmış)
1 soğan (ince doğranmış)
1/4 tatlı kaşığı kekik
bir tutam karabiber (taze çekilmiş)
1 1/2 tatlı kaşığı ayçiçek yağı
1 arpacık soğanı (ince doğranmış)
125 g arpacık soğanı (30 saniye kaynar suda haşlanıp, süzdürüldükten sonra, kabukları soyularak, bütün bırakılmış)
1 çorba kaşığı mısır nişastası (1 çorba kaşığı suda eritilmiş)
Tarifi
Önce fırınınızı 170 °C ısıtın. Pirinçler,tavuk suyunun 50 cl.'si (2 su
bardağından biraz çok) ve tuzun 1/4 tatlı kaşığını ateşe dayanıklı bir
cam kaba koyup, kabı orta ateşe oturtarak, karışımı bir taşım kaynatın.
Kaynayınca kabın üstünü örtüp, ateşten alarak fırına verin ve
pirinçleri bütün suyu çekinceye kadar (yaklaşık 25 dakika) pişirin.
Sonra kabı fırından alıp, üstü örtülü olarak bir kenarda 10 dakika
bekletin.
Bu arada tereyağının yarısını kalın dipli bir tavaya koyup, tavayı orta
ateşe oturtarak, tereyağını eritin. Eriyince mantarlar, kereviz sapı
parçaları, soğanlar ve kekiğin yarısını koyup, sık sık karıştırarak,
kereviz sapı parçaları yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 5 dakika) pişirin.
Tavayı ateşten alıp, içindeki sebzeli karışımı pirinçlerin bulunduğu
kaba aktararak, karıştırın ve kabı üstü açık olarak bir kenara bırakın.
Fırınınızın sıcaklığını 220 °C'a yükseltin.
Bıldırcınların göğüs boşluklarını soğuk su altında yıkayıp, kâğıt mutfak
havlusuyla kurulayın. Kalan tuzun yarısını ve karabiberin yarısını
göğüs boşluklarına serperek, içlerini pirinçli harçla gevşek biçimde
doldurun (kalan pirinçli harcı bir kenara bırakın).
Ayçiçek yağının 1/4 tatlı kaşığını ateşe dayanıklı bir cam kaba koyup,
kabı sağa sola eğerek dibine dağılmasını sağlayın. Sonra bıldırcınları
göğüs bölümleri üste gelecek biçimde kaba yerleştirip, kabı fırına
vererek, bıldırcınları yaklaşık 15 dakika pişirin.
Bu arada kalan ayçiçek yağını kalın dipli bir tavaya koyup, tavayı orta
ateşe oturtarak yağı ısıtın. Isınınca ince doğranmış arpacık
soğanlarını koyup, 2 dakika sote edin. Bütün bırakılmış arpacık
soğanları, kalan tavuk suyu ve kalan kekiği koyup, tavanın üstünü
örterek, karışımı soğanlar saydamlaşıncaya kadar (yaklaşık 10 dakika)
pişirin.
Fırındaki kabı alıp, bıldırcınları delikli spatulayla bir servis
tabağına çıkarın (kabın dibindeki yağı atın) ve üstlerini alüminyum
folyoyla örterek, sıcak kalmalarını sağlayın. Kalan pirinçli karışımı
ateşe dayanıklı bir tabağa koyup, tabağı alüminyum folyoyla örtün.
Fırınınızı kapatıp, tabağı kapalı fırına yerleştirerek, sıcak kalmasını
sağlayın.
Bıldırcınların piştiği kabı orta ateşe oturtup, tavayı ateşten alarak,
içindeki karışımın 2 - 3 çorba kaşığını cam kaba aktarın. Kabı ateşten
alıp, içindeki sıvıyı yeniden tavaya boşaltın. Tavayı ateşe oturtup,
içindeki soğanları kaşıkla bir kenarına toplayarak, açılan boşluğa suda
eritilmiş mısır nişastasını, tahta bir kaşıkla çırparak katın. Karışımı
2 dakika pişirip, kalan tuz, kalan karabiber ve kalan tereyağını
ekleyerek, karıştırın(sos çok koyu olmuşsa, 2 çorba kaşığı su ekleyerek,
sulandırın). Tavayı ateşten alıp, içindeki sosu bir kâseye boşaltın.
Fırındaki tabağı alıp, bıldırcınları yanlarında tabaktaki harç ve
kâsedeki sosla servis yapın.