MALZEMELER :250 gr. (2 bardak) un.
20 gr. (1
yemek kaşığı) yaş maya.
3/4 bardak ılık su.
Bir fiske tuz.
50 gr. (2 yemek kaşığı dolu) tereyağı veya margarin.
2 su bardağı ayçiçekyağı (kızartmak için).
Şurubu:
400 gr. (2 bardak) tozşeker.
1/2 bardak su.
1/8 limon.
TARİFİ:1 — Şekerle suyu bir tencereye koyup 5 dakika kaynatın. Limon suyu sıkın ve kabuğunu içine atıp ateşten indirin.
2 — Unun ortasında mayayı ılık suyun yarısıyla ezin, biraz un karıştırıp koyultun; üzerini kalan unla kapatın.
3 — Un ayrılmaya başlayınca ortasını açın, yağ, tuz ve kalan ılık suyu
koyup bir hamur yapın. Üzerini kapatın, ılıkça bir yerde kabarmasını
sağlayın.
4 — Ayçiçek yağını çukur bir kızartma kabında kızdırın. Sol elinizle
biraz hamur alıp sıkın. Baş parmakla işaret parmağı arasından çıkan
fındık büyüklüğündeki hamuru, suya sokulmuş bir kaşıkla alıp kızgın yağa
atarak kızartın.
5 — Pembe renkte kızaran lokmaları önce kevgire çıkartın. Sonra soğuk şuruba atın, 5 dakika sonra servis tabağına alın.