ÇAVAN MUŞİ (TAVUK YAHNİSİ)
Malzemeler:
Tavuk (Budu) 2 adet
Soya sosu 1 çorba kaşığı
Karides 6 adet
Sake (Ya da beyaz şarap) 1 çorba kaşığı
Biber Tuz
Limon 1 adet
Mantar (İri) 6 adet
Suteresi 1 demet
Balık suyu (Veya tavuk suyu) 4,5 bardak
Yumurta 8 adet
Yapilisi:
Tavuk
butlarının kemiklerini ayıklayıp derisini yüzün ve 3 cm. parçalar
halinde doğrayın. Tavuk parçalarını derin olmayan bir tabağa koyarak
üzerine soya sosu gezdirin.
Karidesleri ayıklayıp sırtından ikiye kesin,parçalan birbirinden ayırmayın.
Orta
damarını çıkartın ve kelebek gibi açıp yayarak elinizle bastırıp
düzleştirin. Karidesleri derin olmayan bir tabağa koyup üstüne sake ya
da beyaz şarap, tuz serpiştirin.Limonun kabuğundan 6 ince parça kesin,
ama etli kısmından almamaya dikkat edin.
Fazla iri değilse
mantarları bütün olarak bırakın. Suteresini saplarından ayırın. Tavuk
suyunu kaynatın. Tadına bakıp tuzunu ve biberini ayarlayın.
Geniş bir kasede yumurtaları çirpin ve kaynar tavuk suyunu, yumurtaları çirpmaya devam ederek azar azar kaseye dökün.
Tavukla
karideslerin suyunu süzerek mantar, limon kabuklan ile birlikte altı
ayrı, ateşe dayanıklı tabağa koyun. Üzerine yumurta kremasını dökün.
Kaseleri,
su almayacak şekilde, içine kaynar su konmuş geniş bir tencereye
yerleştirin. Önceden 180 derece ısıtılmış bir fırında 15 dakika süreyle
pişirin. Suteresini ilave edin ve 20 dakika daha pişirin