Patates kızartırken:
Patates kızartırken patatesin sarı ve kıtır olması için içindeki
nişastanın gitmesi gerekir,bunun için doğradığınız patatesleri buz dolu
bir kaba koyun ve dolapta 1 gece bekletin.Kızartmadan öncede kağıt havlu
yardımıyla kurulayın.100 gram patatesi sağlıklı kızartabilmek için en
az 1 litre yağ gerekir. Yeteri kadar yağ yoksa kızartılan malzeme yağın
ısısını hemen düşürür.
Patatesleri 160°C sıcaklığındaki yağın içine atın ve 4-6 dakika kadar
kızartın. Bu aşamada, patateslerin içleri pişecek ama dışları renk
almayacaktır. Patatesleri, fazla yağı emdirmek için kağıt havlu üzerine
alın ve ikinci kızartmaya kadar 30 dakika bekletin.
İkinci kızartma için yağın ısısını 180°C' ye çıkarın. Patatesleri
ekleyerek, 2-4 dakika daha kızartın. Çıkardığınız patatesleri tekrar
kağıt havlu ile kurulayın. Tuz atmak için biraz bekleyin. Bu sayede
patateslerin yumuşaması engellenmiş olur. Kızartılacak olan yiyecekleri
önceden baharatlamayın. Çünkü baharat yiyeceğin yüzeyinede hoş
görünmeyen noktacıklar meydana getirir.
Kızartma yağının ömrünü uzatmak elinizde. Yağın sağlıklı bir şekilde
defalarca kullanabilmek için, her kızartmadan sonra süzün ve ağzı
kapalı, ışık geçirmeyen bir kabın içinde saklayın. Yağın bozulmaması
için, yiyecekleri ıslak veya nemli olarak fritöze atmayın. Kızartılacak
yiyeceklerin eşit büyüklükte kesilmesi, eşit oranda kızarmalarını
sağlayacaktır.